top of page

Οι καλλιτέχνες μας

Η Καλλιόπη Καλαϊτζίδου γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ. Από τα εφηβικά της χρόνια ασχολήθηκε με τις κατασκευές και τα εικαστικά, τα οποία και αποτελούν το αντικείμενο της επαγγελματικής της ενασχόλησης.
Αυτοδίδακτη στο σύγχρονο ψηφιδωτό, ξεκίνησε να παρουσιάζει τη δουλειά της ως Calliope Mosaics το 2012.

Έκτοτε, φιλοτεχνεί έργα για ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους ενώ παράλληλα μεταδίδει τη γνώση της τέχνης του ψηφιδωτού παραδίδοντας μαθήματα και σεμινάρια.
Έχοντας βαθιά πίστη πως η τέχνη, η δημιουργικότητα και το όνειρο στηρίζουν και θεραπεύουν τον άνθρωπο και τις κοινότητες, έχει διοργανώσει και υλοποιήσει τρία έργα κοινότητας (community projects):

2017, “Το Μαγικό Χαλί”, με πρόσφυγες και μετανάστες από όλο τον κόσμο, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

2019, “Το δέντρο της ζωής στις τέσσερις εποχές”, με νοσηλευόμενα παιδιά, τους γονείς τους και το προσωπικό του νοσοκομείου, στο σχολείο του Νοσοκομείου Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη.

2021, Το έργο κατασκευής διακοσμητικών ψηφιδωτών υπαίθριου χώρου με ανθρώπους διαφορετικών χωρών της Ευρώπης, στο κτήμα Προσηλιακός Κύκλος, στη Μεσσηνιακή Μάνη.

kk.jpg

Η τέχνη της χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα, έμφαση στις γραμμές και στα σχήματα, αρχετυπικά και παραδοσιακά μοτίβα και φόρμες σε μία αέναη διαδικασία διαμόρφωσης μιας προσωπικής γλώσσας που σκοπό έχει να επικοινωνήσει με τον κόσμο, μέσα από το πιο ειλικρινές της κομμάτι, την καρδιά της.

Η Λένα Μπορνόβα γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Το 2012 αποφοίτησε από τον κλάδο Γραφιστικής (Graphic Design) του ΑΚΤΟ και εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο και αποφοίτησε το 2017 με κατεύθυνση τη ζωγραφική.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις: 

2017 “Φυσικό και Επόμενο”, Αθήνα 

2017 “8η Μπιενάλε Φοιτητών των Σχολών Τεχνών Ελλάδος”, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης 

2016-17 “Έμπνευση: Ρώσικη Πρωτοπορία.Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ”, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης 

2015 “In between”, Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη 

 2015 “SUM ΑΘΡΟΙΣΜΑ”, TABYA, Θεσσαλονίκη

Το 2018 επέστρεψε στην Καλαμάτα και εργάστηκε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ασχολήθηκε με την εικαστική θεραπεία σε ομάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας και παιδιά δημοτικού. Από το 2020 συμμετέχει στον πολιτιστικό σύλλογο Καλλιτεχνικό Στέκι. Σήμερα επιμελείται εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, είναι μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστίκης Επιχείρησης “Burú Cooperativa” και μέσα από την “Λébo” πειραματίζεται με διάφορα υλικά και τεχνικές προκειμένου να ζωγραφίσει τους πολύχρωμους κόσμους της πάνω σε κάθε λογής αντικείμενο. Τα χρώματα, οι υφές και οι αφηρημένες φόρμες που χαρακτηρίζουν τα έργα της αντικατοπτρίζουν μια διαρκή διαλεκτική σχέση μεταξύ εαυτού και περιβάλλοντος κόσμου.

4.jpg
Η Δέσποινα Μελιανού (ΚουΚουΜάβλα) γεννήθηκε το 1974, μεγάλωσε και ζει στην Πάτμο. Με τα μυαλά στα σύννεφα, ξυπόλητη, μαζεύει ήλιο, ζωγραφίζει, κόβει, πλάθει, ράβει, αγαπά τα παραμύθια, τα βιβλία, τα παιδιά, τη φύση! Μεταμορφώνει και μεταμορφώνεται ΣυΝεΧώς, δημιουργώντας έναν δικό της κόσμο.

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μεγαλωμένη στη Πάτμο, καλλιτεχνική φύση από μικρό παιδί. Στα 19 ξεκινά τις σπουδές της, φωτογραφία (Focus), σεμινάρια στο "Φωτογραφικό κύκλο",  σεμινάρια μαριονέτας, χαρτοπολτού και άλλων καλών τεχνών. Ασχολείται με το θέατρο(ερασιτεχνικό)και Αφηγήσεις παραμυθιών (το οποίο σπουδάζει από το 2013,χωρίς σταματημό!). Στη συνέχεια μένει δύο χρόνια στο Λονδίνο(που ερωτεύτηκε!), όπου και  παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής σε μετάξι, κεραμική και χαρτοπολτού. Τα χρόνια αυτά, στο Λονδίνο ήταν και αυτά που σημάδεψαν τελειωτικά την αισθητική της καθώς και όρισαν την τέχνη της, Ηappy art!! Γυρνάει στη Πάτμο, αποφασισμένη και συνειδητοποιημένη για το που θα μεγαλώσουν οι (μελλοντικές!) τέσσερις νεράιδες της, Απολλώνια, Μελίσσα, Αλίκη, Ιουλία, και αποφασίζει μαζί με τον Ιταλό σύζυγο της, Andrea, να ανοίξουν την ΚΟΥΚΟΥΜΑΒΛΑ (2003-2016). Ένας  εναλλακτικός χώρος (στη Σκάλα της Πάτμου) για καφέ, ποτό και ιδιαίτερα κοκτέιλ και δρώμενα! Ταυτόχρονα κανείς βρίσκει εκεί τις δημιουργίες της, (σειρά από ρούχα, αξεσουάρ, τσάντες, πίνακες και πολλά αλλά αριστουργήματα)και επιλεγμένα βιβλία.

Το 2017 η Κουκουμάβλα πετώντας μετακόμισε στη Χώρα (Πάτμου) και μεταμορφώθηκε σ΄ένα χώρο με τις δημιουργίες της και βιβλία επιλεγμένα από την ίδια (με ιδιαίτερη αγάπη στο παιδικό βιβλίο). Και τους δυο αυτούς χώρους δημιουργεί η ίδια, ζωγραφίζοντας τους, από το πάτωμα ως το ταβάνι, ωσάν ένας τρισδιάστατος πίνακας, που μπορείς μπεις μέσα!

InShot_20220201_164107389.jpg

“Κουκουμάβλα! Το ΜαγαΖάκι Των ΘαυΜάτων… Στο Πατινιώτικο λεξικό, η «κουκουμάβλα», μεταφράζεται ως «κουκουβάγια»., Αλλά, στη καθομιλουμένη, μεταφράζεται… περίπου ως «παραμύθια», λόγια του αέρα, πράξεις με φτερά και τεράστια αυτιά!.. κουκουμάβλες ,δηλαδή!!! Οσο κι αν πάω πίσω στα χρόνια, θυμάμαι τη γιαγιά, το Δεσποινιό, τη Χωριανή, να με φωνάζει «Α, μωρή -μωρή… κουκουμάβλα…!! «γιατί, την παραμύθιαζα και την παίδευα με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις μου,… κι όταν θύμωνε έτρεχα και τη γέμιζα φιλιά…κι εκείνη, κουνόντας το κεφάλι, έλεγε πάλι: «Α! μωρή κουκουμάβλα»!!! Ολα ξεκινούν απ΄την παιδική ηλικία, λοιπόν!… κι η κουκουμάβλα, μεγάλωνε (εγώ, δηλαδή, η Δέσποινα Μελιανού)… εώς ότου όλα τα λόγια του αέρα και της λογικής με τα φτερά, οι φωτογραφίες, τα παραμύθια, η αγάπη και τα όνειρα… άρχισαν να γίνονται… πραγματικότητα, τέτοια, που την αγγίζεις, την χαϊδεύεις, της μιλάς! Πλεγμένα σε δαντέλα…, απ΄τα χεράκια – της άλλης γιαγιάς – Δέσποινα κι αυτή!!!… ταυτίστηκα τόσο με το νόημα που κρύβουν τα μεγάλα μάτια μιας κουκουβάγιας – κουκουμάβλας, ώσπου έβγαλα φτερά!.. κι έκτοτε πετώ! ΠΕΤΩ, μες τις εικόνες και τα όνειρά μου!και τινάζω τα φτερά μου!!!… τα πούπουλα που πέφτουν, γίνονται αντικείμενα μαγικά! χρωματιστά! και το καθένα απ’ αυτά, κουβαλά μια ιστορία… για να σου ψιθυρίσει!!!”

Εκθέσεις:

1996, Έκθεση Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας (ατομική), Σκάλα Πάτμου, 

2010,“Παι”, συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής

2010, “Οι Μύλοι”, συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής

2012, "Τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ψέματα!", ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών από χαρτοπολτό στο παλιό Δημοτικό σχολείο Χώρας Πάτμου

2020, Μια σειρά από τοιχογραφίες με ήρωες παραμυθιών, που δημιούργησε  στο Νηπιαγωγείο Σκάλας Πάτμου

2003 … ως και σήμερα! Αφηγήσεις Λαϊκών Παραμυθιών

Εικονογράφηση: ΜΝΗΜΗ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟΥ, Αγγελικη Λάλου στο κείμενο, Δέσποινα Μελιανού στην εικονογράφηση, εκδόσεις Φίντισι, ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2022


Πηγές: Biblionet.gr, Jenny.gr, yellow.place, nitro.gr

bottom of page